Στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο του SEO, είναι ζωτικής σημασίας να ενημερώνεστε για τις τελευταίες βέλτιστες πρακτικές. Η Google βελτιώνει διαρκώς τους αλγόριθμούς της και αυτό σημαίνει πως κάτι το οποίο στο παρελθόν μπορεί να λειτουργούσε, αντιθέτως τώρα ίσως να βλάπτει την κατάταξη της ιστοσελίδας σας. Για να σας βοηθήσουμε να αποφύγετε αυτό το SEO “ναρκοπέδιο”, καταρτίσαμε μια λίστα με (8) ξεπερασμένες τεχνικές βελτιστοποίησης της σελίδας, τις οποίες απεχθάνεται πλέον η Google. Στο σημερινό άρθρο εξετάζουμε αυτές τις τεχνικές, αναλύουμε γιατί είναι επιζήμιες και προτείνουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις ώστε να ενισχύσετε την ορατότητα και την αξιοπιστία της σελίδας σας.
1. Η Παγίδα του Keyword Stuffing για SEO
Το γέμισμα με λέξεις-κλειδιά περιλαμβάνει τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας με υπερβολικά πολλές λέξεις-κλειδιά ή φράσεις σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της κατάταξης ενός website στα αποτελέσματα αναζήτησης. Οδηγεί σε αφύσικο και κακής ποιότητας περιεχόμενο, κάτι που ενοχλεί τους χρήστες. Οι αλγόριθμοι της Google έχουν εξελιχθεί ώστε να αναγνωρίζουν αυτό το γέμισμα λέξεων-κλειδιών. Η υπερβολική χρήση των keywords δυσκολεύει την ανάγνωση του περιεχομένου και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εμπειρία του χρήστη.
2. Κρυφό Κείμενο και Σύνδεσμοι: Ένα Ύπουλο Τέχνασμα
Το κρυφό κείμενο και οι σύνδεσμοι είναι τεχνικές όπου το περιεχόμενο είναι κρυμμένο από τους χρήστες αλλά όχι από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτό γίνεται με τη χειραγώγηση του μεγέθους της γραμματοσειράς, των χρωμάτων ή με τη χρήση τεχνικών CSS. Η Google το αποδοκιμάζει αυτό επειδή είναι παραπλανητικό. Κρατήστε τα πάντα διαφανή και φιλικά προς τον χρήστη.
3. Διπλότυπο Περιεχόμενο: Το πρόβλημα με την Αντιγραφή Περιεχομένου
Το διπλότυπο περιεχόμενο, δηλαδή το ίδιο ή πολύ παρόμοιο περιεχόμενο σε πολλές σελίδες, προκαλεί σύγχυση στις μηχανές αναζήτησης και στους χρήστες. Η Google δεν το συμπαθεί γιατί επηρεάζει την κατάταξη. Για να το διορθώσετε, δημιουργήστε μοναδικό περιεχόμενο για κάθε σελίδα και χρησιμοποιήστε κανονικές ετικέτες.
4. Περιεχόμενο Χαμηλής Ποιότητας
Στο χαμηλής ποιότητας περιεχόμενο συμπεριλαμβάνεται αυτό που είναι φτωχό, κακογραμμένο ή άσχετο με το θέμα της σελίδας. Αυτό είναι λάθος επειδή καταστρέφει την εμπειρία του χρήστη. Επενδύστε σε υψηλής ποιότητας, ενημερωτικό περιεχόμενο το οποίο απαντά στις ερωτήσεις τις οποίες αναζητούν οι χρήστες απ’ τα search engines, όπως είναι η Google άλλωστε.
5. Υπερβολική Βελτιστοποίηση SEO στα Anchor Κείμενα
Η υπερ-βελτιστοποίηση του κειμένου anchor, δηλαδή η υπερβολική χρήση του ίδιου κειμένου άγκυρας, επεξεργασμένου με πολλές λέξεις-κλειδιά σε backlinks, μπορεί να προκαλέσει κυρώσεις απ’ την Google. Για να το αποφύγετε αυτό, χρησιμοποιήστε μια ποικιλία anchor κειμένων, συμπεριλαμβανομένων επώνυμων, γενικών και μακροχρόνιων λέξεων-κλειδιών, στα backlinks σας για ένα πιο φυσικό προφίλ συνδέσμων (links).
6. Παρεμβατικά Αναδυόμενα Παράθυρα
Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι ενοχλητικές, πλήρους οθόνης επικαλύψεις οι οποίες διακόπτουν την εμπειρία περιήγησης του χρήστη, απροειδοποίητα. Η Google δίνει προτεραιότητα στην εμπειρία του χρήστη και τέτοια αναδυόμενα παράθυρα οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά αναπήδησης (bounce rates), δηλαδή αλλαγή ιστοσελίδας. Εάν χρειάζεστε τα αναδυόμενα παράθυρα, βεβαιωθείτε ότι είναι φιλικά προς το χρήστη, σχετικά και όσο λιγότερο ενοχλητικά γίνεται.
7. Αργή Φόρτωση Σελίδας
Οι σελίδες με αργή φόρτωση απογοητεύουν τους χρήστες και επηρεάζουν αρνητικά το SEO. Καλά καταλάβατε, η Google προτιμά τις σελίδες με γρήγορη φόρτωση γιατί προσφέρουν μια καλύτερη εμπειρία χρήσης. Επενδύστε στη βελτιστοποίηση της ταχύτητας της ιστοσελίδας σας, συμπιέζοντας το μέγεθος των εικόνων, χρησιμοποιώντας αποδοτικότερο κώδικα και αξιοποιώντας τρόπους προσωρινής αποθήκευσης στο εκάστοτε πρόγραμμα περιήγησης.
8. Βελτιστοποίηση SEO για Κινητά
Η αποτυχία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας για κινητές συσκευές έχει ως αποτέλεσμα μια δυσάρεστη εμπειρία χρήσης σε smartphones και tablets, κάτι το οποίο σήμερα θεωρείται ανεπίτρεπτο για τον περισσότερο κόσμο. Η Google δίνει μεγάλη σημασία στη βελτιστοποίηση των ιστοσελίδων προς κινητά, καθώς η χρήση τους, αυξάνεται συνεχώς με τα χρόνια. Υιοθετήστε έναν responsive σχεδιασμό ο οποίος εξασφαλίζει ότι η ιστοσελίδα σας φαίνεται και λειτουργεί καλά σε όλες τις συσκευές.
Συμπερασματικά, η ενημέρωση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές SEO είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση και τη βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας σας. Η αποφυγή αυτών των ξεπερασμένων τεχνικών βελτιστοποίησης SEO, όχι μόνο θα διατηρήσει τον ιστότοπό σας σε καλύτερες θέσεις της Google κατάταξης, αλλά και θα βελτιώσει τη συνολική εμπειρία του χρήστη. Να θυμάστε ότι η παροχή πολύτιμου περιεχομένου και μιας φιλική προς όλους τους χρήστες ιστοσελίδας, πρέπει να είναι οι δύο στόχοι σας για μια επιτυχημένη στρατηγική SEO.