Threads vs Twitter: Aρχίζει να Ανησυχεί ο Elon Musk;

O όμιλος Meta (Facebook, Instagram κλπ.) ξεκίνησε πριν μέρες το Threads, μια εφαρμογή, η οποία σε σχέση με τις προαναφερόμενες, βασίζεται περισσότερο στην έκφραση του λόγου εν μέσω κειμένου και έχει ως στόχο να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Twitter. Έχοντας στην διάθεση του ένα εύχρηστο interface και μια απρόσκοπτη ενσωμάτωση με το Instagram, το Threads θα λέγαμε προσφέρει μια εμπειρία microblogging, παρόμοια με του Twitter.

Η είσοδος του Meta σε αυτόν τον χώρο, σηματοδοτεί μια καινούργια ευκαιρία να ικανοποιήσει τους χρήστες οι οποίοι αναζητούν μια εναλλακτική λύση και έχουν απογοητευτεί από τις πρόσφατες αλλαγές του Twitter, αφότου ο Elon Musk συγχώνευσε την εταιρεία με την X Holdings και διέλυσε το διοικητικό συμβούλιο του. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε νέα πλατφόρμα, προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη συλλογή δεδομένων. Το Threads δεν είναι ακόμη διαθέσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω των αυστηρών κανονισμών οι οποίοι αφορούν την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

Ο όμιλος του Meta αναγνωρίζει την πρόσφατη αναταραχή που προέκυψε στο Twitter και έτσι, άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα νέο προϊόν το οποίο απευθύνεται στην κοινότητα όπου ασχολείται ήδη με το Instagram.

Καθώς περιηγηθήκαμε στο Threads, μας έγινε ξεκάθαρο πως αυτή η εφαρμογή είναι ένα μείγμα του Twitter και του Instagram, προσφέροντας μια πιο σύγχρονη εμπειρία χρήσης. Ενώ η αρχική ροή μπορεί να είναι γεμάτη με λογαριασμούς που δεν ακολουθείτε ακόμα ή δεν σας ενδιαφέρουν, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει καθώς περισσότεροι χρήστες εγγράφονται και η πλατφόρμα εξελίσσεται. Όπως γίνεται άλλωστε κάθε φορά στις αρχές, προτού εδραιωθεί ως μέρος της καθημερινότητας αμέτρητων ανθρώπων ανά τον κόσμο, μια αντίστοιχη εφαρμογή social media.

Threads Meta

Σε αντίθεση με το Twitter, το Threads δεν βασίζεται σε hashtags και δεν διαθέτει λειτουργία αναζήτησης για συγκεκριμένα κείμενα ή φράσεις. Ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να μοιράζονται έως και (10) φωτογραφίες σε μία δημοσίευση, αντικατοπτρίζοντας το όριο που θέτει το Instagram, σε αντίθεση με το όριο των (4) φωτογραφιών του Twitter.

Με τη διαθεσιμότητά του σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, το Threads έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή την επιμελημένη, βασισμένη στις φωτογραφίες και video μορφή του Instagram, με τον λιγότερο λογοκριμένο, γεμάτο meme και συχνά απρόβλεπτο κόσμο του Twitter.

Αν και η κίνηση της Meta να αντιγράψει το Twitter, μπορεί να θεωρηθεί ως άμεση πρόκληση για την κυρίαρχη πλατφόρμα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το Threads δεν είναι ένας απλός κλώνος. Η Meta αναγνωρίζει την πρόσφατη αναταραχή που προέκυψε στο Twitter και έτσι, άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει ένα νέο προϊόν το οποίο απευθύνεται στην κοινότητα όπου ήδη ασχολείται με το Instagram.

Η απόφαση του ομίλου Meta να προχωρήσει με την δημιουργία της εφαρμογής Threads, πηγάζει από την πεποίθηση πως το εξελισσόμενο τοπίο του Twitter, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργήσει χώρο για μια φρέσκια και ανοιχτή πλατφόρμα. Βέβαια, η ιστορία έχει δείξει πως αφού τα επίπεδα δημοτικότητας και επιρροής τέτοιων εφαρμογών διευρύνονται, τότε οι πολιτικές τους αποκτούν νέο χαρακτήρα, ο οποίος δεν φέρνει και τόσο στα πρότυπα μιας ανοιχτής πλατφόρμας. Αυτό πρόκειται για ένα άλλο θέμα όμως, που μέλλει να δούμε εάν θα επαληθευθεί στην πορεία.

Κατά συνέπεια, το Threads προσφέρει μια νέα επιλογή για τους χρήστες που επιθυμούν να εξερευνήσουν μια εμπειρία παρόμοια με το Twitter, με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και ένα οικείο interface, έχοντας ως παραδείγματα τις γνωστές εφαρμογές του Meta. Καθώς ο όμιλος του Facebook, συνεχίζει να επεκτείνει την ψηφιακή του παρουσία, ο αντίκτυπος που θα δώσει το Threads στην μέχρι τώρα κυρίαρχη θέση του Twitter στην αγορά, μένει να φανεί.

Share On Socials