Photography: 7 Τάσεις Που μας Συναρπάζουν Σήμερα

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, η φωτογραφία γνωρίζει μια αναγέννηση όπως ποτέ άλλοτε. Με την εκθετική αύξηση της χρήσης δεδομένων την τελευταία δεκαετία, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται απ’ την έξαρση της λήψης φωτογραφιών από τον κόσμο, γενικότερα, η φωτογραφία έχει πάρει ποικίλες μορφές και τάσεις οι οποίες αντικατοπτρίζουν το εξελισσόμενο τεχνολογικό τοπίο και τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις μας. Στο σημερινό άρθρο, εξετάζουμε μερικές από τις πιο συναρπαστικές και δημοφιλείς τάσεις της φωτογραφίας, οι οποίες θα εισέρχονται στην ζωή μας όλο και συχνότερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Phoneography

Μία από τις πιο εμφανείς τάσεις είναι το “Phoneography”. Η πανταχού παρουσία των smartphones, τα οποία είναι εξοπλισμένα με ολοένα και πιο εξελιγμένες κάμερες ή λογισμικό επεξεργασίας, έχει εκδημοκρατίσει τη φωτογραφία. Πλέον, ο καθένας μπορεί να απαθανατίσει μια στιγμή, να εφαρμόσει φίλτρα και να τη μοιραστεί αμέσως στα social media, θολώνοντας αισθητά τα όρια μεταξύ ερασιτεχνικής και επαγγελματικής φωτογραφίας.

τάσεις συναρπαστικές φωτογραφίας

Macro-Photography

Μια άλλη σαγηνευτική τάση είναι η “Μακρο-φωτογραφία”. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών έχουν επιτρέψει στους λάτρεις της φωτογραφίας να εξερευνήσουν τις περίπλοκες λεπτομέρειες του κόσμου γύρω τους. Με φακούς macro και μια γοητεία για το μικροσκοπικό, οι φωτογράφοι αποκαλύπτουν την ομορφιά των εντόμων, των φυτών και αντικειμένων των οποίων συχνά, περνούν απαρατήρητα από το γυμνό μάτι.

HDR

Η φωτογραφία “HDR” (High Dynamic Range) είναι μια άλλη αξιοσημείωτη τάση. Η φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους δηλαδή, έχει κερδίσει δημοτικότητα για την ικανότητά της να αναπαράγει τη φωτεινότητα που αντιλαμβάνονται τα μάτια μας, παρέχοντας πιο ζωντανές και αληθινές εικόνες. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους φωτογράφους να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτού που βλέπουν και αυτού του οποίου καταγράφει η φωτογραφική μηχανή.

Retro-Style

Σε μια περίεργη ανατροπή, η φωτογραφία σε στυλ ρετρό έχει επιστρέψει. Πέρα απ’ την κρυστάλλινη ποιότητα των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών, οι άνθρωποι έλκονται ακόμη από τη νοσταλγία των κλασικών ασπρόμαυρων ή παρόμοιων φωτογραφιών. Αυτή η τάση τονίζει το συναισθηματικό βάθος και τη διαχρονικότητα της vintage αισθητικής.

360 Panorama

Οι εξελίξεις στη σταθεροποίηση της φωτογραφικής μηχανής και το λογισμικό της, έχουν εγκαινιάσει την εποχή του “Πανοράματος 360”. Οι φωτογράφοι μπορούν πλέον να αποτυπώνουν αβίαστα εκπληκτικές απόψεις 360 μοιρών, ταξιδεύοντας τους θεατές στην ομορφιά μιας τοποθεσίας. Αυτή η τάση έχει αποκτήσει δημοτικότητα όχι μόνο μεταξύ των φωτογράφων αλλά και μεταξύ των επιχειρήσεων που επιθυμούν να προβάλουν καθ΄ αυτόν τον τρόπο τους χώρους τους.

Drones

Τα drones έχουν επίσης κατακλύσει τον κόσμο της φωτογραφίας. Αυτές οι ιπτάμενες συσκευές που είναι εξοπλισμένες με κάμερες υψηλής ποιότητας προσφέρουν εναέριες προοπτικές που κόβουν την ανάσα. Δεν είναι μόνο δημοφιλή μεταξύ των ατόμων που το έχουν hobby, καθώς έχουν βρει πρακτικές εφαρμογές σε κλάδους όπως το real estate, όπου οι εναέριες εικόνες παρέχουν μια μοναδική άποψη των ακινήτων.

Selfie

Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το φαινόμενο των “Selfie”. Οι selfies έχουν φτάσει να είναι μια πολιτιστική αίσθηση και σίγουρα δεν χρησιμοποιείται μόνο για σόλο στιγμιότυπα. Η έλευση του “selfie-stick” επιτρέπει ομαδικές λήψεις οι οποίες περιλαμβάνουν τον φωτογράφο στο πλάνο, καθιστώντας ευκολότερη από ποτέ την αποτύπωση κοινών στιγμών.

Κατά συνέπεια, η φωτογραφία εξελίσσεται ως απάντηση στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις. Από την τηλεφωτογραφία μέχρι τα drones και όλα τα ενδιάμεσα, αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν την επιθυμία μας να αποτυπώνουμε τον κόσμο γύρω μας με καινοτόμους τρόπους. Kαθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, μπορούμε να περιμένουμε ακόμη πιο συναρπαστικές εξελίξεις στον τομέα της φωτογραφίας μέσα στα επόμενα χρόνια.

Share On Socials