Metaverse: Ευκαιρίες και Προκλήσεις για το Digital Marketing

Το metaverse έχει κερδίσει σημαντική προσοχή στον κλάδο του ψηφιακού marketing. H συγκεκριμένη υπερσύγχρονη έννοια αναφέρεται σε μια κοινόχρηστη εικονική διάσταση, ο οποίος δημιουργείται από τη σύγκλιση της φυσικής και της εικονικής πραγματικότητας, όπου οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή και με ψηφιακά αντικείμενα, σε πραγματικό χρόνο. Καθώς αυτή η εικονική διάσταση επεκτείνεται, όσο περισσότερο θα ενσωματώνεται στην καθημερινή μας ζωή, τόσο θα παρουσιάζονται νέες συναρπαστικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τους digital marketers και τις εταιρείες τις οποίες αναλαμβάνουν.

Έχει περάσει περίπου ενάμισης χρόνος από τότε που το Facebook ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το όνομά του σε Meta και θα επικεντρωθεί στην αναδυόμενη πλατφόρμα του “metaverse”. Από τότε βέβαια, η φράση φαίνεται να έχει χάσει σχεδόν κάθε σημασία. Αυτό γιατί η τεχνολογία προχωράει τόσο γρήγορα, όπου σε αρκετό κόσμο μοιάζει φυσιολογική όλη αυτή η ραγδαία εξέλιξη. Εδώ στο μεσοδιάστημα βρήκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και κοινωνική πλατφόρμα, η οποία σκοπό έχει να κοντράρει το 17 χρόνων Twitter, ο λόγος για το νεοσύστατο Threads.

metaverse εικονικής

Η Meta κατασκευάζει μια κοινωνική πλατφόρμα, εικονικής (VR) και αυξημένης (AR) πραγματικότητας, η οποία ουσιαστικά θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψηφιακής πραγματικότητας, για όποιους την επιθυμούν.

Εάν το κοιτάξουμε από την πλευρά του digital marketing όμως, σίγουρα παρουσιάζονται καινούργιες ευκαιρίες. Μία απ’ αυτές, είναι η δυνατότητα διαφήμισης εμπορικών σημάτων, μέσω μοναδικών και κάτι παραπάνω από τρισδιάστατων, εικονικών εμπειριών. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR), οι marketers θα μπορούν να μεταφέρουν τους χρήστες σε ένα επώνυμο εικονικό περιβάλλον, επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδρούν με προϊόντα και υπηρεσίες, με έναν εντελώς νέο τρόπο. Αυτό το επίπεδο εμβύθισης, σίγουρα είναι ικανό να αφήσει μια μόνιμη εντύπωση στους καταναλωτές και να ενισχύσει την αφοσίωση που έχουν, για το αγαπημένο τους brand.

Επιπλέον, το metaverse ανοίγει νέες δυνατότητες, όπως και νέες μορφές κοινωνικού εμπορίου. Με τις εικονικές αγορές και τις ψηφιακές βιτρίνες να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν παγκόσμιο κοινό και να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εντός του metaverse, δίνουν τη δυνατότητα influencers και content creators να συνεργάζονται με τις εταιρείες, ώστε να δημιουργούν πρωτόγνωρο, αυθεντικό διαφημιστικό περιεχόμενο, προωθώντας περαιτέρω τη δέσμευση και τις πωλήσεις.

Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing για το metaverse απαιτεί συνεχή ενημέρωση σχετικά με άλλες πλατφόρμες, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρο και δύσκολο.

Ωστόσο, μαζί με αυτές τις ευκαιρίες, οι digital marketers θα αντιμετωπίσουν και προκλήσεις, όσον αφορά την δημιουργία υλικού, αλλά και πλοήγηση στο metaverse. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας των δεδομένων αποτελούν και θα αποτελέσουν ακόμη μεγαλύτερο θέμα, καθώς οι αλληλεπιδράσεις των χρηστών στον εικονικό κόσμο, δημιουργούν πληθώρα προσωπικών δεδομένων. Όσοι απασχολούνται ή έχουν επαφή με τον κλάδο του marketing λοιπόν, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των δεδομένων όπως και τη διαφάνεια, ώστε να χτίσουν εμπιστοσύνη με τους καταναλωτές και να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους στο metaverse.

Αλήθεια είναι πως παρουσιάζονται ελλείψεις σύνδεσης και διαλειτουργικότητας, με πολλές διαδεδομένες ψηφιακές πλατφόρμες / εφαρμογές του σήμερα, επειδή το metaverse βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Για τους marketers όπου επιδιώκουν να αναπτύξουν συγκροτημένες και συνεπείς διαφημιστικές εμπειρίες για το κοινό-στόχο τους, λογικό είναι να δυσκολευτούν χάρη σ’ αυτόν τον διαχωρισμό των ψηφιακών περιβαλλόντων. Αυτό γιατί, η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής marketing για το metaverse απαιτεί συνεχή ενημέρωση σχετικά με άλλες πλατφόρμες, όπως και τις τελευταίες εξελίξεις, πράγμα που μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρο και δύσκολο.

Το metaverse ανοίγει νέες δυνατότητες, όπως και νέες μορφές κοινωνικού εμπορίου. Με τις εικονικές αγορές και τις ψηφιακές βιτρίνες να γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες, οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν παγκόσμιο κοινό και να προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες αγορών.

Κατά συνέπεια, το metaverse αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τους marketers και τις εταιρείες, προσφέροντας πρωτόγνωρους τρόπους αλληλεπίδρασης με το καταναλωτικό κοινό, καθώς και ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Ξεκλειδώνοντας καθηλωτικές εμπειρίες και εικονικές αλληλεπιδράσεις μέσα σ΄ έναν κυριολεκτικά ψηφιακό κόσμο, τα brands μπορούν να ξεχωρίσουν στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό εμπορικό τοπίο.

Ωστόσο, οι marketers είναι εκείνοι που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως η διατήρηση της ιδιωτικότητας των δεδομένων και του διαχωρισμού των ψηφιακών πλατφορμών, ώστε το κοινό να μπορεί να περιηγείται με επιτυχία και ασφάλεια στο metaverse. Καθώς αυτή η εικονική διάσταση πλησιάζει και συνεχίζει να εξελίσσεται, οι προνοητικοί και προσαρμοστικοί είναι εκείνοι που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες δυνατότητές, αλλά και που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον του digital marketing.

Share On Socials