Influencer Marketing & Τοποθέτηση Προϊόντων: Σχέση Επιτυχίας

Η αγορά υποδέχεται έναν υποψήφιο ο οποίος είχε ομολογουμένως καιρό να εμφανιστεί και φαίνεται να αμφισβητεί την κυριαρχία του influencer marketing. Ο λόγος για την τοποθέτηση προϊόντων, η οποία κάποτε περιοριζόταν κυρίως στην κινηματογραφική και τηλεοπτική οθόνη. Ναι επέστρεψε, ήδη προσαρμόζεται άψογα στο σημερινό ψηφιακό πεδίο, έχοντας νέες μορφές και πυροδοτώντας μάλιστα, ολοκαίνουργιες προοπτικές όσον αφορά τις στρατηγικές διαφήμισης.

Η τοποθέτηση προϊόντων σε συνδυασμό με το influencer marketing, περιλαμβάνει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση προϊόντων ή υπηρεσιών σε διαδικτυακό περιεχόμενο, όπως video στο YouTube, livestreams ή αναρτήσεις στα social media, μεταξύ άλλων. Η προσέγγιση αυτή αξιοποιεί τη δύναμη των influencers / δημιουργών περιεχομένου, οι οποίοι προβάλλουν στρατηγικά τα προϊόντα μέσα στο ελκυστικό και αυθεντικό περιεχόμενό τους. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές διαφημίσεις οι οποίες συχνά διαταράσσουν την εμπειρία του χρήστη, η σημερινή τοποθέτηση προϊόντων συνδυάζεται άψογα με το περιεχόμενο, επιτρέποντας στα εμπορικά σήματα να προσεγγίσουν το κοινό τους, με τρόπο μη παρεμβατικό.

Όπως δείχνει η ακολουθία των πραγμάτων, πιθανότατα θα επικεντρωθούμε περισσότερο στην ιδέα πως αγαπάμε να αγοράζουμε πράγματα, αλλά δεν μας αρέσει να μας πουλάνε πράγματα. Πλέον οι influencers δεν θα μιλούν απευθείας για προϊόντα αλλά αντ’ αυτού, θα τα ενσωματώνουν απρόσκοπτα στο περιεχόμενό τους, ενώ θα συζητούν άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση έχει ως στόχο να δημιουργήσει περιέργεια και να εμπνεύσει το κοινό να διεξάγει τη δική του έρευνα, καλλιεργώντας ένα βαθύτερο επίπεδο δέσμευσης και εμπιστοσύνης με το εκάστοτε προϊόν ή υπηρεσία.

Η τοποθέτηση προϊόντων σε συνδυασμό με digital marketing, περιλαμβάνει την απρόσκοπτη ενσωμάτωση προϊόντων ή υπηρεσιών σε διαδικτυακό περιεχόμενο, όπως video στο YouTube, livestreams ή αναρτήσεις στα social media, μεταξύ άλλων.

Απομακρυνόμενοι από τις ρητές συστάσεις προϊόντων, οι influencers αξιοποιούν τη δύναμη της λεπτότητας. Ενσωματώνουν τα προϊόντα στo περιεχόμενο τους, προσθέτοντας τα αβίαστα στην καθημερινότητα τους. Είτε πρόκειται π.χ. για την παρουσίαση μιας ρουτίνας περιποίησης επιδερμίδας και τα προϊόντα τα οποία διαλέγει η/ο content creator, είτε για την παρουσίαση ενός χρήσιμου gadget κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιωτικού vlog, οι influencers αξιοποιούν την τοποθέτηση προϊόντων ώστε να κεντρίσουν την περιέργεια και να προκαλέσουν την επιθυμία του κοινού να μάθει περισσότερα.

τοποθέτηση προϊόντων influencer marketing

Αυτή η στροφή προς την έμμεση προώθηση εξυπηρετεί διπλό σκοπό. Πρώτον, επιτρέπει στους influencers να διατηρούν μια αυθεντική και σχετιζόμενη εικόνα. Ενσωματώνοντας προϊόντα με φυσικό τρόπο στο περιεχόμενό τους, αποφεύγουν να φαίνονται υπερβολικά προωθητικοί ή μη αυθεντικοί. Δεύτερον, ενδυναμώνει το κοινό να αναλάβει την ευθύνη της έρευνας και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Προκαλώντας την περιέργεια, οι influencers ενθαρρύνουν τους θεατές να εμβαθύνουν οι ίδιοι στα προϊόντα, κάνοντας τις δικές τους ενημερωμένες επιλογές.

Συμπερασματικά, η αναδυόμενη κυριαρχία της τοποθέτησης προϊόντων μεταμορφώνει το τοπίο του digital marketing, προσφέροντας έναν καινοτόμο και αποτελεσματικό τρόπο, ώστε τα brands να εμπλέκονται διακριτικά με το κοινό τους. Με την ικανότητά της να έχει αυθεντική απήχηση, η τοποθέτηση προϊόντων αξιοποιεί το περιεχόμενο το οποίο δημιουργείται από συνεργάτες επιχειρήσεων (content creators) ή απλούς χρήστες, και προσεγγίζει ποίκιλες κατηγορίες κοινού. Αυτό προμηνύει μια νέα αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα brands, θα συνεχίσουν συνδέονται με τους καταναλωτές στις μέρες μας. Καθώς οι marketers όσο και οι influencers συνεχίζουν να εξοικειώνονται με αυτή τη στρατηγική, περιμένουμε να δούμε μια νέα σημαντική αλλαγή στις διαφημιστικές προσεγγίσεις.

Share On Socials