Influencer Marketing: Ποιότητα Έναντι Ποσότητας

Τα τελευταία χρόνια, το influencer marketing έχει αναδειχθεί σε μια στρατηγική δύναμης η οποία μπορεί να αποφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα για τα brands. Η γοητεία του, βρίσκεται στην ικανότητά του να αξιοποιεί τη δύναμη της ‘κοινωνικής απόδειξης’, ενός ψυχολογικού φαινομένου όπου παίζει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων των καταναλωτών. Σε μια εποχή όπου η εμπιστοσύνη είναι υψίστης σημασίας, το 92% των αγοραστών εμπιστεύονται τις ατομικές συστάσεις έναντι των τυποποιημένων μηνυμάτων των brands, σύμφωνα με τη Nielsen. Ωστόσο, καθώς το τοπίο του influencer marketing εξελίσσεται, τα brands συνειδητοποιούν ότι το κλειδί της επιτυχίας δεν βρίσκεται στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα και την αξιοπιστία των influencers, με τους οποίους συνεργάζονται.

Σήμερα, τα εμπορικά σήματα υποδέχονται μια παραδειγματική αλλαγή, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας των συνεργασιών τους με content creators. Αυτή η αλλαγή σηματοδοτεί μια πιο απαιτητική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στην εύρεση δημοφιλών ατόμων στα social media, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις αξίες, την αποστολή και το κοινό-στόχο του brand. Αντί για μια διάσπαρτη προσέγγιση, οι εταιρίες γίνονται όλο και πιο στρατηγικές στην επιλογή των influencer που θα τις εκπροσωπήσουν.

Η βελτίωση της στρατηγικής σας για το influencer marketing με βάση τα δεδομένα, επιτρέπει μια συνεχή βελτιστοποίηση και καλύτερα αποτελέσματα.

ποιότητα ποσότητα influencer marketing

Για να προσαρμοστούν και να ευδοκιμήσουν σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο του influencer marketing, τα brands πρέπει να καθορίσουν σαφή κριτήρια για τον εντοπισμό των influencer όπου θα μπορούν να προσδώσουν, ιδανικά, το ήθος του εκάστοτε brand. Δεν έχει σημασία μόνο ο αριθμός των ακολούθων που έχει ένας influencer, αλλά η σχετικότητα και η απήχηση του περιεχομένου τους με το κοινό που θέλουμε να στοχεύσουμε. Τα εμπορικά σήματα θα πρέπει να εξετάζουν παράγοντες όπως τα ποσοστά εμπλοκής, η αυθεντικότητα και η ικανότητα του influencer να προωθεί τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, με έναν φαινομενικά φυσικό τρόπο.

Η δημιουργία μιας καμπάνιας η οποία στοχεύει ειδικά σε αυτούς τους επιλεγμένους influencers είναι το επόμενο βήμα. Η διαμόρφωση μιας εξατομικευμένης προσέγγισης, η οποία απευθύνεται απευθείας στα ενδιαφέροντα, την εξειδίκευση και την πλειοψηφία των ακολούθων ενός influencer, μπορεί να βοηθήσει να τραβήξετε την προσοχή τους και να καλλιεργήσετε γνήσιο ενδιαφέρον για το brand σας. Επιπλέον, η οικοδόμηση σχέσεων με τους influencers που ανταποκρίνονται θετικά στις καμπάνιες σας είναι κρίσιμη υπόθεση. Αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να καλλιεργούνται με την πάροδο του χρόνου, εξελισσόμενες σε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες οι οποίες εκτείνονται πέρα από μια μεμονωμένη καμπάνια.

Τα brands συνειδητοποιούν ότι το κλειδί της επιτυχίας δεν βρίσκεται στην ποσότητα, αλλά στην ποιότητα και την αξιοπιστία των influencers, όπου συνεργάζονται.

Αφού ενσωματώσετε τους influences στις προσπάθειες marketing σας, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε και να αναλύετε τα δεδομένα σχολαστικά. Η μέτρηση του αντίκτυπου και του ROI των εκστρατειών μπορεί να σας ενημερώσει για το πως και αν γιατί, η επένδυση σας άξιζε τον κόπο. Μετρήσεις όπως: η επισκεψιμότητα της σελίδας, τα ποσοστά μετατροπής και το sentiment analysis για το brand, μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να προσδιορίσετε την επιτυχία των συνεργασιών σας με influencers. Η συνεχής βελτίωση της στρατηγικής σας για το influencer marketing με βάση τα δεδομένα επιτρέπει μια συνεχή βελτιστοποίηση και καλύτερα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, το influencer marketing όχι μόνο παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο για τα εμπορικά σήματα, αλλά όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να εξελίσσει και να συγχωνεύεται όλο και περισσότερο με τις στρατηγικές marketing. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξή απαιτεί μια στροφή μακριά από τις εκστρατείες που βασίζονται στην ποσότητα, αντί για μια εστίαση στην ποιότητα και την δημιουργία αξιοπιστίας. Επιλέγοντας προσεκτικά influencers, οι οποίοι ταιριάζουν με την εικόνα της επωνυμία σας και επομένως καλλιεργώντας υγιείς επαγγελματικές σχέσεις μαζί τους, τα brands μπορούν μόνο να κερδίσουν από αυτό το ταξίδι τους στο μεταβαλλόμενο τοπίο του influencer marketing.

Share On Socials