Minor 6 Media

Content Marketing: 11 Απλά Βήματα για Να Γίνει Σωστά

Minor 6 Media

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, το content marketing έχει γίνει μια δυναμική στρατηγική για τις επιχειρήσεις όπου επιθυμούν να αναπτύξουν τη διαδικτυακή τους παρουσία και να επικοινωνήσουν με το κοινό-στόχο τους. Ωστόσο, η δημιουργία και η εκτέλεση ενός αποτελεσματικού σχεδίου προώθησης περιεχομένου, μπορεί να αποδειχθεί σε δύσκολο έργο. Ο συγκεκριμένος οδηγός έχει στόχο να σας καθοδηγήσει μέσα από (11) απλά βήματα, ώστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο content marketing, το οποίο θα βοηθήσει την επιχείρηση σας να ευδοκιμήσει δίχως να σπαταλήσετε άσκοπα χρόνο και χρήμα.

1.Ορίστε την Αποστολή και τους Στόχους σας

Πριν προχωρήσετε στη δημιουργία περιεχομένου, είναι πολύ σημαντικό να ορίσετε την αποστολή και τους στόχους σας. Τι θέλετε να επιτύχετε με τη συγκεκριμένη καμπάνια και τις προσπάθειες marketing που καταβάλλετε; Θέλετε να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητα της μάρκας (brand awareness), να δημιουργήσετε leads ή να αυξήσετε τις πωλήσεις; Η ύπαρξη μιας ξεκάθαρης αποστολής και σαφώς καθορισμένων στόχων θα αποτελέσει το θεμέλιο για ολόκληρη τη στρατηγική σας.

2.Καθορίστε τους KPIs σας

Οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPIs) είναι βασικές μετρήσεις, οι οποίες βοηθούν ώστε να παρακολουθούνται επιτυχώς οι καμπάνιες σας. Προσδιορίστε ποιες ακριβώς μετρήσεις έχουν μεγαλύτερη σημασία για την επιχείρησή σας, όπως είναι τα ποσοστά επισκεψιμότητας της ιστοσελίδας, τα ποσοστά μετατροπών ή το συνολικό engagement στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων. Ο καθορισμός συγκεκριμένων KPIs θα σας επιτρέψει να μετράτε αποτελεσματικά την πρόοδό σας.

3.Γνωρίστε το Κοινό σας

Η κατανόηση του κοινού-στόχου σας είναι το κλειδί για τη δημιουργία περιεχομένου, το οποίο θα θέτει τις προδιαγραφές ώστε να έχει απήχηση. Πραγματοποιήστε ενδελεχή έρευνα για να προσδιορίσετε τα δημογραφικά στοιχεία, τις προτιμήσεις, τα ευαίσθητα σημεία και τις συμπεριφορές του κοινού σας. Τέλος, προσαρμόστε το περιεχόμενό σας ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

4.Αξιολογήστε την Τρέχουσα Θέση σας

Αξιολογήστε προηγούμενες αντίστοιχες προσπάθειες marketing. Τι έχει φέρει αξιόλογα αποτελέσματα στο παρελθόν και τι όχι; Αναλύστε το υπάρχον περιεχόμενό σας, τις επιδόσεις των websites σας, όπως και την παρουσία σας στα social media. Μια τέτοια τύπου ανάλυση μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε σε ποιους τομείς δέχεστε  βελτίωση.

5.Βρείτε τα Καλύτερα Κανάλια Προώθησης Περιεχομένου

Σε καμία περίπτωση, δεν είναι όλα τα κανάλια περιεχομένου ίδια. Ανάλογα με το κοινό και τους επιχειρηματικούς στόχους σας, μπορείτε να καταλάβετε πως μερικά κανάλια έχουν καλύτερη επίδοση από άλλα. Δοκιμάστε τη χρήση ιστοσελίδων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το στοχευμένο email marketing και το short-form content για την ευκολότερη και καλύτερη επίδοση της καμπάνιας σας.

6.Αποφασίστε για τους Τύπους Περιεχομένου

Διαφοροποιήστε το περιεχόμενό σας επιλέγοντας διαφορετικές μορφές, όπως αναρτήσεις σε blogs, video content, podcasts ή e-books. Οι διαφορετικοί τύποι περιεχομένου μπορούν να προσελκύσουν ένα ευρύτερο κοινό και να καλύψουν πολλές απ’ τις σύγχρονες μαθησιακές προτιμήσεις.

content marketing επιχείρηση σχέδιο Minor 6 Media

7.Προσδιορίστε και Κατανείμετε Πόρους

Το marketing περιεχομένου απαιτεί πόρους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου, του ταλέντου και προπάντων του προϋπολογισμού. Για αρχή, προσδιορίστε τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας και κατανείμετε τους στρατηγικά. Μπορεί να χρειαστεί να προσλάβετε συγγραφείς, σχεδιαστές ή εξειδικευμένους marketers ώστε να εκτελέσετε αποτελεσματικά το σχέδιό σας.

8.Δημιουργήστε ένα Ημερολόγιο Περιεχομένου

Η συνέπεια είναι το κλειδί, όταν μιλάμε για δυναμικό content marketing. Κρατήστε ημερολόγιο για το content σας, ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο ρυθμίζει πότε και τι θα δημοσιεύετε. Αυτό το ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμένετε οργανωμένοι και επομένως να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενό σας ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σας αλλά και τις εποχιακές ή τελευταίες τάσεις.

9.Δημιουργία Περιεχομένου

Στη συνέχεια, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε το περιεχόμενο. Αφού έχετε κάνει έρευνα και γνωρίζετε πάνω-κάτω τα ενδιαφέροντα του κοινού σας, όπως και τους προτιμότερους τύπους περιεχομένου ώστε να καθοδηγήσετε τη διαδικασία δημιουργίας. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό έχει υψηλή ποιότητα, είναι πολύτιμο και σχετικό με το κοινό-στόχο σας.

10.Διανομή και Εμπορία

Η δημιουργία περιεχομένου είναι μόνο η αρχή. Στη συνέχεια, εννοείται πως πρέπει να το προωθήσετε κατάλληλα, φέρνοντας τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μοιραστείτε το περιεχόμενό σας στα κανάλια, τα οποία έχετε επιλέξει, επικοινωνήστε με το κοινό σας και χρησιμοποιήστε τις βέλτιστες πρακτικές SEO ώστε να βελτιώσετε την συνολική ορατότητα, όπως και να αυξήσετε τις αναζητήσεις. Εξετάστε το ενδεχόμενο των πληρωμένων διαφημίσεων για να αυξήσετε την εμβέλεια σας.

11.Μετρήστε και Μετά Βελτιστοποιήστε

Καλό είναι να παρακολουθείτε συχνά την απόδοση των marketing προσπαθειών σας, χρησιμοποιώντας τους καθορισμένους δείκτες KPI. Αναλύστε τι λειτουργεί όπως θα θέλατε και τι χρειάζεται βελτίωση. Τέλος, λάβετε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα για να βελτιστοποιήσετε περαιτέρω την στρατηγική σας.

Η ανάπτυξη και εκτέλεση μιας επιτυχημένης καμπάνιας content marketing απαιτεί σίγουρα προσεκτικό σχεδιασμό, έρευνες και συνεχείς προσπάθειες. Ακολουθώντας αυτά τα (11) βήματα όμως, μπορείτε να δημιουργήσετε μια στρατηγική, η οποία είναι ικανή να βοηθήσει την επιχείρησή σας να αναπτυχθεί και να επιτύχει στο σημερινό ψηφιακό τοπίο.

Share On Socials