Διαφημίσεις Podcast: Spotify vs Apple. Μια Μάχη Καινοτομίας

Τα τελευταία χρόνια στον εξελισσόμενο κόσμο του digital marketing, βρίσκεται σε εξέλιξη μια αναμέτρηση μεταξύ δυο τιτάνων. O λόγος για την Apple και το Spotify. Η συγκεκριμένη διαμάχη, επικεντρώνεται γύρω από τις διαφημίσεις Podcast και ομολογουμένως είναι κάτι που δίνει στους marketers, όπως και τον κόσμο γενικότερα, πρωτοφανείς ιδέες όσον αφορά το μέλλον των στρατηγικών διαφήμισης όπου βασίζονται στον ήχο.

Το Spotify, γνωστό για την τεράστια βάση χρηστών του και το συνεχώς εξελισσόμενο και πρωτότυπο προωθητικό περιεχόμενο, επιδεικνύει την ισχύ του στην αρένα των διαφημίσεων για εκπομπές podcast. Έχοντας εισβάλλει ραγδαία στον κόσμο του podcasting το 2019 και παίρνοντας απευθείας θέση ως ένας εκ των πιο σημαντικών παικτών για τον συγκεκριμένο κλάδο, κατόρθωσε να επηρεάσει και να εξελίξει την αγορά, φέρνοντας τις παραγωγές podcast στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ατόμων. Με την τεράστια βάση χρηστών του και την καινοτόμο προσέγγισή του, το Spotify διαμορφώνει το τοπίο των podcast με μοναδικούς τρόπους.

Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Spotify και της Apple στο χώρο των ηχητικών media, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο κεφάλαιο στις ακουστικές διαφημίσεις podcast.

Τα τελευταία χρόνια, η Apple προσπαθεί να βελτιώσει τις προσφορές στο πλαίσιο του podcasting, όχι μόνο ως πλατφόρμα διανομής περιεχομένου αλλά και ως ο κύριος προορισμός για διαφημιστές. Με την εισαγωγή χαρακτηριστικών όπως οι ‘in-episode’ αναλύσεις, οι δημιουργοί και οι marketers μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τη δέσμευση των ακροατών. Αυτή η προσέγγιση με βάση τα δεδομένα επιτρέπει στους διαφημιστές να προσαρμόζουν τις καμπάνιες τους πιο αποτελεσματικά στο κοινό-στόχο τους. Επιπλέον, ούσα πρωτοπόρος εταιρεία για την παραγωγή και την αξιοποίηση των podcast, ξεκινώντας απ’ το 2005, σήμερα, κάνει επιπλέον τολμηρές κινήσεις ώστε να ενισχύσει τις διαφημιστικές τις προσπάθειες και σε αυτό το πεδίο.

Ωστόσο, αυτή η αντιπαλότητα είναι κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι αριθμών – είναι μια προοπτική καινοτομίας. Τόσο το Spotify όσο και η Apple παρουσιάζουν νέα εργαλεία και χαρακτηριστικά, επιδιώκοντας να προσελκύσουν τους χορηγούς και εν συνεχεία να γοητεύσουν τους ακροατές. Οπλισμένες με τεράστια ποσότητα δεδομένων, οι συγκεκριμένες πολυεθνικές-ηγέτες για τους κλάδους τους, προσπαθούν να προσφέρουν διαφημίσεις οι οποίες μοιάζουν εξατομικευμένες, μιλώντας κατευθείαν στα ενδιαφέροντα και τα συναισθήματα των ακροατηρίων-στόχων τους.

Διαφημίσεις Podcast Spotify vs Apple

Ο αντίκτυπος αυτού του ανταγωνισμού, προφανώς εκτείνεται πέραν από τους δύο τεχνολογικούς γίγαντες. Κατά συνέπεια, οι διαφημιζόμενοι επωφελούνται πλέον από εξυπνότερες αναλύσεις, οι οποίες τους δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας οποιασδήποτε καμπάνιας. Επιπλέον, ο έντονος ανταγωνισμός εμπνέει την δημιουργικότητα νέων μορφών διαφήμισης: πχ. όπως από διαδραστικά αποσπάσματα περιεχομένου τα οποία συνδέονται με τους ακροατές σε πραγματικό χρόνο, έως και αυτοματοποιημένες τοποθετήσεις οι οποίες μεγιστοποιούν επιτυχώς την ορατότητα της διαφήμισης.

Οπλισμένες με τεράστια ποσότητα δεδομένων, οι συγκεκριμένες πολυεθνικές-ηγέτες για τους κλάδους τους, προσπαθούν να προσφέρουν διαφημίσεις οι οποίες μοιάζουν εξατομικευμένες, μιλώντας κατευθείαν στα ενδιαφέροντα και τα συναισθήματα των ακροατηρίων-στόχων τους.

Συνοψίζοντας, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ του Spotify και της Apple στο χώρο των ηχητικών media, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα νέο κεφάλαιο στις ακουστικές διαφημίσεις podcast. Καθώς, καινοτομούν και διευρύνουν τα όρια, οι απανταχού marketers ακολουθούν αποκτώντας στη πορεία συναρπαστικές νέες δυνατότητες ώστε να δημιουργήσουν αξιομνημόνευτες, ουσιαστικές καμπάνιες. Αυτή η αντιπαλότητα πέρα από το ένας εναντίον ενός και το αποτέλεσμα του μεγάλου νικητή – έχει να κάνει με την απόδειξη του πώς ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να τροφοδοτήσει την καινοτομία, αναδιαμορφώνοντας εκ νέου το μέλλον του digital marketing.

Share On Socials